Boeren & Buren in woorden

Boeren & Buren is een korte ketennetwerk. Via onze website kunnen consumenten rechtstreeks van Boeren en ambachtelijke producenten kopen: heerlijke, verse seizoensproducten aan eerlijke prijzen. Om dit allemaal te verwezenlijken steunen we op deze pilaren:

 
 

Fair

Wat fair is, is lekker, en omgekeerd. Dat de Producent een faire prijs krijgt voor zijn producten is waar het allemaal om draait. 80% van de prijs gaat bij ons naar de Boer, terwijl hij of zij in de reguliere groothandel vaak maar 6% krijgt.

 

Netwerk

Op de Buurderij ben je nooit alleen. Je leert er als consument van de korte keten ook de mensen achter je voedsel kennen. De Boeren maken kennis met hun klanten op de wekelijkse bijeenkomst van de Buurderij. Zo komt de buurt ook weer samen en creëren we een nieuwe dynamiek in de streek. Wanneer er feest is op de Buurderij zijn er altijd glazen te kort!

 

Rechtstreeks

Gedaan met de vele tussenschakels en de groothandel die de marges opstrijkt. Op de Buurderij koop je rechtstreeks van de Boeren uit je buurt. Op de wekelijkse bijeenkomst van je lokale Buurderij kan je ook een babbeltje met de Boeren slaan. Zijn er zaken die je altijd al wou weten? Dan is dit je kans!

 

Lokaal

Waarom moeten producten 5 keer de aarde rond vooraleer ze op ons bord terechtkomen? Waarom appels uit Chili halen of wijn uit Zuid-Afrika wanneer ons land zoveel lekkers te bieden heeft? Wij gaan het liefst lokaal, dat is niet alleen goed voor het klimaat maar nog eens (h)eerlijk ook!

 

Genieten

We houden van ’t goede leven, en is het leven niet veel te kort om door de gangen van de supermarkt te snellen en vervolgens aan te schuiven aan de kassa? Boodschappen doen moet weer plezant worden. Wanneer zag jij voor het laatst je Boer glimlachen?

 

Transitie

Revoluties gebeuren niet op één dag maar Ghandi zei wel dat onze vork het machtigste wapen is dat we bezitten: Met onze vork kiezen we driemaal per dag voor het voedselsysteem van morgen. Met geduld timmert Boeren & Buren samen met haar Producenten en Buren aan de weg. We willen iedereen de tools geven om de transitie naar een duurzame landbouw mogelijk te maken.

 

Vrijheid

Geen verplichtingen, geen abonnementen, op de Buurderij bestel je wat je wilt, wanneer je wilt, waar je wilt. Kom eens langs, proef, maak kennis met de Boeren en je zult gegarandeerd niet meer kunnen wachten tot de volgende keer!

 

Diversiteit

We houden van diversiteit, niet alleen op het veld of op ons bord, maar ook in ons netwerk. Buurderijen in cultuurcentra, woon- en zorgcentra, jeugdhuizen, scholen, een station of een kerk, je kan het zo gek nog niet bedenken.

 

Web

We zijn als tech-platform begonnen: het digitale ten dienste stellen van de Boeren om zo consumenten en producenten terug dichter bij elkaar te brengen. En het werkt, meer dan 1,5 miljoen mensen hebben zich vandaag al aangesloten in Europa.

liberté