Ons verhaal

Oorspronkelijk komt dit innovatieve concept overgewaaid uit Frankrijk, waar men in 2011 begon te timmeren aan de weg onder de naam ‘La Ruche qui dit Oui !’. De eerste ‘Ruche’ opende er haar deuren in Toulouse. Momenteel telt het hele netwerk in Europa meer dan 1500 ‘Buurderijen’.

 

2013 – De eerste Buurderijen in België

Onder impuls van franstalige enthousiastelingen openen de eerste Buurderijen in onze hoofdstad. Zonder vaste medewerkers noch een bureau volgen al snel verschillende Buurderijen in heel Wallonië.
 

2015 – De eerste Vlaamse Buurderijen

Na een paar jaar volgt de nood aan een officieel Belgisch team en melden Alain & Bea zich aan om de eerste Buurderij in Vlaanderen op poten te zetten: Boeren & Buren opent haar eerste Buurderij in Mechelen op 10 juli 2015.

 

2016 – Vanaf nu kan bestellen ook via de app!

In de lente van 2016 lanceren we de iOS app van Boeren & Buren. Rechtstreeks bestellen van lokale Boeren, nu wordt het pas écht gemakkelijk.

 

2017 – We steken de grens over naar Nederland

Al snel komen er ook aanvragen uit Nederland en beslissen we om uit te breiden naar het Noorden en opent de eerste Buurderij in De Ceuvel (Amsterdam) haar deuren.

 

2017 – Gestoofde gedachten en gebakken lucht

We bundelen allerhande verhalen samen op onze kersverse blog -van binnen én buiten ons netwerk- over toffe producenten en partners die we in de kijker willen zetten. Elke maand versturen we de nieuwe artikels in een nieuwsbrief naar onze 60.000 Buren.

 

2018 – Een andere kapitein aan het roer

Na 8 jaar het bedrijf in goede banen te leiden laat CEO en oprichter Marc-David Choukroun zijn plaats aan Grégoire de Tilly. We focussen verder op het uitbouwen van hét webplatform voor de korte keten.

 

2018 – Meer dan honderd Buurderijen

In juli kent het Belgische netwerk 110 actieve Buurderijen. Na een inhaalbeweging vaart exact de helft daarvan onder de vlag van Boeren & Buren in Vlaanderen.

 

2020 – Korte Keten is booming

Sinds het begin van de Covid-19 crisis in maart 2020 -en dankzij de jaarlijkse Week van de Korte Keten- draaien onze Buurderijen van Boeren & Buren op volle toeren. Het aantal bestelling in de Belgische Buurderijen is maar liefst verdubbeld. Daarnaast mochten we ook 16.000 nieuwe leden en 300 nieuwe boeren en ambachtelijke producenten verwelkomen.